Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Kaasun saatavuus turvattiin viime vuonna erinomaisesti

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) vanhempi varautumisasiantuntija Timo Vapalahti kirjoitti viime vuoden aikana tehdyistä toimista kaasun huoltovarmuuden varmistamiseksi. Kirjoitus on aikaisemmin julkaistu osana Huoltovarmuuskeskuksen vuoden 2023 vuosikatsausta.

ASIANTUNTIJALTA
24.7.2024
energiahuoltohuoltovarmuusstrategiavarautuminen

Suomessa alkuvuosi 2023 oli normaalia leudompi, ja kaasua tuli pääasiassa Balticconnector-putken kautta. Helmikuun lopulla kaasun kulutus kasvoi, ja Suomen markkinoille tarvittiin lisää kaasua Balticconnectorin kautta tulevan lisäksi. Ennaltaehkäistäkseen hätätilan uhkaa, HVK tarjosi Inkoon laivaterminaalista nesteytettyä maakaasua, eli LNG:tä, kaasupörssin kautta Suomen kaasumarkkinoille. LNG:tä tarjottiin myös maaliskuussa, kun kaasun kulutus uhkasi nousta Suomessa yli Balticconnectorin siirtokapasiteetin.

Inkoon terminaalista tuli oleellinen osa Suomen ja Baltian maiden kaasunhankinnan infrastruktuuria.

Ensimmäinen kaupallinen LNG-lasti tuotiin Inkoon LNG-terminaaliin huhtikuun alussa. Kesän ja syksyn aikana Inkoon terminaaliin tuotiin LNG:tä suurilla, noin 300 metriä pitkillä laivoilla kerran tai kahdesti kuukaudessa. Osa Inkoon terminaaliin tuodusta LNG:stä höyrystettiin kaasuksi ja siirrettiin Balticconnectorin kautta Baltian alueelle ja Latvian maanalaiseen kaasuvarastoon. Osa jäi Suomen markkina-alueelle. Inkoon terminaalista tuli oleellinen osa Suomen ja Baltian maiden kaasunhankinnan infrastruktuuria, kun putkikaasun tuonti Venäjältä loppui.

LNG-terminaalin hankinta oli merkittävä varautumistoimi

Lokakuussa Itämerellä tapahtui jälleen. Vuotta aiemmin Nord Stream -kaasuputket olivat räjähtäneet eteläisellä Itämerellä. Nyt Suomen ja Viron välinen kaasuputki Balticconnector vaurioitui yöllä 8.10.2023. Viranomaiset löysivät laivan ankkurin merenpohjasta, vaurioituneen kaasuputken läheisyydestä. Samana yönä oli vaurioitunut myös Suomen ja Viron välinen merenalainen tietoliikennekaapeli.

Ilman uutta Inkoon LNG-terminaalia putkikaasun käyttö Suomessa olisi talvikaudella lähes loppunut.

Putkivaurion jälkeen Suomen kaasunhankinta oli mahdollista vain Inkoon ja Haminan LNG-terminaalien kautta. Ilman uutta Inkoon LNG-terminaalia putkikaasun käyttö Suomessa olisi talvikaudella lähes loppunut. Haminan LNG-terminaalin kautta olisi voitu toimittaa noin 5−10 prosenttia tarvittavasta putkikaasusta. Huoltovarmuuden kannalta Inkoon LNG-terminaalin hankinta olikin erittäin merkittävä varautumistoimi, ja vuoden aikana HVK osallistui merilogistiikkaan liittyvään viranomaisyhteistyöhön LNG-kuljetusten varmistamiseksi. Lokakuussa HVK julisti kaasun toimitusvarmuutta koskevan hälytystilan. Päätös riskitason nostosta perustui siihen, että yksi tuontiyhteys oli tilapäisesti poissa käytöstä.

Toukokuussa 2024 kaasun toimitusvarmuuden myönteisen kehityksen takia Huoltovarmuuskeskus päätti laskea kaasun toimitusvarmuuden kriisitasoa hälytystasolta alimmalle ennakkovaroitustasolle.

Energia on yksi Huoltovarmuuskeskuksen strategiakauden 2024-2027 viidestä painopistealueesta. Muita painopistealueita ovat kuljetukset ja toimitusketjut, elintarvike- ja vesihuolto, digitaalinen turvallisuus ja tiedon huoltovarmuus sekä tuotantotaloudelliset järjestelyt vakavan kriisin varalle.

Timo Vapalahti

Teksti: Timo Vapalahti / Kuvat: Colourbox, Meeri Utti

Lue lisää:
Kaasuhuolto toimi putkirikon aikanakin, nyt varautumistasoa voidaan alentaa

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Lähikuva käsistä, jotka pitävät maksupäätettä sekä puhelinta. Taustalla näkyy henkilö, jolla on päällään valkoinen kauluspaita ja musta kravatti.

Myös yritykset tarvitsevat varautumissuunnitelmia pankkihäiriöiden varalta

Yritykset ottavat riskienhallinnassaan huomioon lukuisia mahdollisia häiriöitä, joista yhden tulisi olla varautuminen pankkien häiriötilanteisiin. Siinä vaiheessa kun yrityksen pankkipalvelut lakkaavat esimerkiksi palvelunestohyökkäyksen takia toimimasta, ollaan myöhässä.
Ihmiset istuvat pöytien ääressä. Pöydillä on kannettavia tietokoneita ja monella ihmisellä on kuulokkeet päässään. Taustalla seisoo lisää ihmisiä.

TIETO24-harjoitus edistää yhteiskunnallista kriisinkestävyyttä

Yhä useampi uhka linkittyy kykyymme sietää ja torjua yhteiskuntana laaja-alaista vaikuttamista. Parasta lääkettä hyvän kriisinkestävyyden ylläpitämiseksi poikkeustilanteissa on eri toimijoiden sujuva yhteistyö ja yhteiset toimintamallit, missä jokainen tietää oman roolinsa. Tällä viikolla alkava yli 150 organisaation yhteinen TIETO24-harjoituksen intensiivivaihe simuloi eskaloituvaa poikkeustilannetta energia-alalla.

Hyvä yhteistyö on parasta huoltovarmuutta

Suomalainen teollisuus ja rakentaminen pysähtyisivät ilman teknistä kauppaa. Siksi sitä tarvitaan entistä tiiviimmin mukaan varmistamaan Suomen huoltovarmuutta. Huoltovarmuutta ei kuitenkaan ratkaise yksittäisten tuotteiden tai komponenttien huolellinen varastointi, vaan toimittajaketjun avoin yhteistyö ja osapuolten vahva luottamus toisiinsa.