Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Jatkuvuudenhallinnan taidot korostuvat poikkeusaikana

Huoltovarmuuskeskus vahvistaa jatkuvuudenhallinnan ammattilaisten osaamista.

3.2.2021
kansainvalinen-yhteistyo

Kansainvälisesti tunnustettu Business Continuity Institute (BCI) on aloittanut toimintansa Suomessa ja ensimmäinen webinaari järjestettiin tammikuun lopussa. HVK on solminut BCI:n kanssa kumppanuuden, jonka halutaan vahvistavan sekä yhteiskunnan resilienssiä että kasvattavan organisaatioiden jatkuvuudenhallinnan taitoja.
HVK:n suunnittelu- ja analyysiosaston johtaja Christian Fjäder korostaa, että organisaatiot tietävät itse parhaiten, kuinka kehittää jatkuvuudenhallintaansa.

Christian Fjäder

Liiketoiminnan jatkuvuudenhallinnan merkitystä korostaa entisestään Euroopan komission ehdotus uudesta direktiivistä kriittisten toimijoiden resilienssille, joka korvaa vuonna 2008 voimaantulleen Eurooppalaisten kriittisten infrastruktuurien direktiivin.

”Suomessa on tällä hetkellä hämmästyttävän pieni business continuity management -yhteisö ja haluamme kasvattaa sitä. Suosittelen vakavasti jokaiselle jatkuvuudenhallinnan tutkintojen tekemistä ja materiaalien lukemista”, Fjäder sanoo.

Organisaatiot tietävät itse parhaiten, kuinka kehittää jatkuvuudenhallintaansa.

Christian Fjäder, HVK

Organisaatio voi liittyä Suomen BCI-verkostoon maksutta, kun se kuuluu huoltovarmuusorganisaatioon. HVK:n kumppanuussopimuksen puitteissa organisaatiosta voi tulla mukaan kaksi edustajaa.
Webinaarissa verkoston lähivuosien suunnitelmista kertoi BCI Finland -jaoston puheenjohtaja, SOK:n jatkuvuussuunnittelupäällikkö Olli Laitinen.

”Meidän täytyy lisätä yhteistyötä muiden maiden jatkuvuudenhallinnan ammattilaisten kanssa ja laajentaa osaamistamme sekä hyödyntää kaikki oppi, mitä BCI tarjoaa. Tavoitteena on, että saamme tänä vuonna 70 uutta jäsentä Suomessa ja voisimme järjestää täällä CBCI-valmennuksen.”

Olli Laitinen

Laitisen mukaan jäsenten määrää on tarkoitus kasvattaa vuosittain ja samalla lisätä jatkuvuudenhallinnallista yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa.

Mentorointi kuuluu BCI:n valttikortteihin

BCI edistää ja kehittää jatkuvuudenhallintaa maailmanlaajuisesti järjestämällä koulutuksia, tarjoamalla materiaaleja sekä jakamalla parhaita käytäntöjä verkoston kesken. Jatkuvuudenhallinnan ammattilaiset pääsevät vuosittain erilaisissa tapaamisissa verkostoitumaan ja keskustelemaan globaaleista kysymyksistä sekä vaihtamaan kokemuksiaan. Lisäksi tarjolla on mentorointia ja henkilökohtaisen osaamisen hiomista mentorin ohjauksessa. Webinaarissa BCI:n yhteisöistä ja operaatioista vastaava David West korosti mentoroinnin hyötyä.

”Voimme yhdistää verkoston jäseniä niin, että kokenut jatkuvuudenhallinnan ammattilainen opettaa aloittelijaa ja jakaa kokemuksiaan. Kysymys on jatkuvasta oppimisesta niin materiaaleja hyödyntäen kuin toisilta ammattilaisilta oppien.”

Korona-aika on vienyt BCI:n kurssit ja tapaamiset verkkoon. Poikkeuksellinen tilanne on myös vauhdittanut maailmalla yrityksiä hiomaan jatkuvuudenhallintaansa. BCI:n ajatusjohtaja Rachael Elliottin mukaan jatkuvuudenhallinta tekee liiketoiminnasta turvallisempaa ja korona-aika on osoittanut, että yhteistyö, suunnitelmallisuus ja toisilta oppiminen on tunnustettu tärkeiksi keinoiksi selvitä uudenlaisesta tilanteesta.

Business Continuity Institute (BCI)

• Vuonna 1994 perustettu yhdistys, kotipaikka on Lontoo.
• Verkostoon kuuluu noin 9 000 jatkuvuudenhallinnan asiantuntijaa ja se toimii yli 125 maassa.
• Verkostossa on henkilöjäseniä, yrityksiä ja organisaatioita.
• BCI:n verkkosivuilla käy vuosittain noin 300 000 vierailijaa.
• Uutiskirjeen tilaajia on noin 50 000.
• Seuraa Twitterissä @TheBCEye.

Suomessa on nyt oma BCI-jaosto

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

TIETO24-harjoituksen tarkkailijat: “Kyberuhkien torjunta on tiedonvaihtoa”

TIETO24-intensiiviharjoituksen tarkkailijat Ruotsista ja Virosta korostivat tiedonvaihdon merkitystä kyberuhkien ja -häiriöiden torjunnassa. Toimiva yhteistyö helpottaa parhaimmassa tapauksessa myös rajaamaan ongelmien vaikutuksia.
Kolme harjoituksiin osallistunutta henkilöä seisoo selin kameraan. Kahdella heistä on oranssit haalarit, kypärät ja turvavaljaat ja he kantavat metallista laatikkoa. Kolmas henkilö seisoo takana keskellä ja hänellä on sininen rescEU-logolla varustettu liivi. Kaikki henkilöt seisovat laivan kannella.

Valmiusvaraston järjestäminen on viranomaisyhteistyön voimannäyte

Miten varmistaa, että EU:n Suomessa sijaitsevien rescEU valmiusvarastojen mittalaitteet ja suojavarusteet ovat lähtövalmiudessa puolen vuorokauden sisällä? Entä miten hankkia juuri oikeanlaisia kemialliseen, biologiseen, säteily- tai ydinonnettomuuteen tarvittavia mittalaitteita ja suojavarusteita? Miten ja missä näitä kannattaa varastoida? Näihin kysymyksiin ovat Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntijat etsineet vastauksia rescEU CBRN -varastointihankkeessa.

Suomalainen huoltovarmuustyö kansainvälisessä ympäristössä

Suomen pysyvän Nato-edustuston (Bryssel) huoltovarmuusasioiden asiantuntija Ville-Veikko Pitkänen avaa näkemyksiään suomalaisesta huoltovarmuustyöstä ja -yhteistyöstä Natossa. Artikkeli on aikaisemmin julkaistu Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) vuosikatsauksessa 2023.