Jatkuvuudenhallinnan taidot korostuvat poikkeusaikana
Huoltovarmuuskeskus vahvistaa jatkuvuudenhallinnan ammattilaisten osaamista.
Kansainvälisesti tunnustettu Business Continuity Institute (BCI) on aloittanut toimintansa Suomessa ja ensimmäinen webinaari järjestettiin tammikuun lopussa. HVK on solminut BCI:n kanssa kumppanuuden, jonka halutaan vahvistavan sekä yhteiskunnan resilienssiä että kasvattavan organisaatioiden jatkuvuudenhallinnan taitoja.
HVK:n suunnittelu- ja analyysiosaston johtaja Christian Fjäder korostaa, että organisaatiot tietävät itse parhaiten, kuinka kehittää jatkuvuudenhallintaansa.
Liiketoiminnan jatkuvuudenhallinnan merkitystä korostaa entisestään Euroopan komission ehdotus uudesta direktiivistä kriittisten toimijoiden resilienssille, joka korvaa vuonna 2008 voimaantulleen Eurooppalaisten kriittisten infrastruktuurien direktiivin.
”Suomessa on tällä hetkellä hämmästyttävän pieni business continuity management -yhteisö ja haluamme kasvattaa sitä. Suosittelen vakavasti jokaiselle jatkuvuudenhallinnan tutkintojen tekemistä ja materiaalien lukemista”, Fjäder sanoo.
Organisaatiot tietävät itse parhaiten, kuinka kehittää jatkuvuudenhallintaansa.
Christian Fjäder, HVK
Organisaatio voi liittyä Suomen BCI-verkostoon maksutta, kun se kuuluu huoltovarmuusorganisaatioon. HVK:n kumppanuussopimuksen puitteissa organisaatiosta voi tulla mukaan kaksi edustajaa.
Webinaarissa verkoston lähivuosien suunnitelmista kertoi BCI Finland -jaoston puheenjohtaja, SOK:n jatkuvuussuunnittelupäällikkö Olli Laitinen.
”Meidän täytyy lisätä yhteistyötä muiden maiden jatkuvuudenhallinnan ammattilaisten kanssa ja laajentaa osaamistamme sekä hyödyntää kaikki oppi, mitä BCI tarjoaa. Tavoitteena on, että saamme tänä vuonna 70 uutta jäsentä Suomessa ja voisimme järjestää täällä CBCI-valmennuksen.”
Laitisen mukaan jäsenten määrää on tarkoitus kasvattaa vuosittain ja samalla lisätä jatkuvuudenhallinnallista yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa.
Mentorointi kuuluu BCI:n valttikortteihin
BCI edistää ja kehittää jatkuvuudenhallintaa maailmanlaajuisesti järjestämällä koulutuksia, tarjoamalla materiaaleja sekä jakamalla parhaita käytäntöjä verkoston kesken. Jatkuvuudenhallinnan ammattilaiset pääsevät vuosittain erilaisissa tapaamisissa verkostoitumaan ja keskustelemaan globaaleista kysymyksistä sekä vaihtamaan kokemuksiaan. Lisäksi tarjolla on mentorointia ja henkilökohtaisen osaamisen hiomista mentorin ohjauksessa. Webinaarissa BCI:n yhteisöistä ja operaatioista vastaava David West korosti mentoroinnin hyötyä.
”Voimme yhdistää verkoston jäseniä niin, että kokenut jatkuvuudenhallinnan ammattilainen opettaa aloittelijaa ja jakaa kokemuksiaan. Kysymys on jatkuvasta oppimisesta niin materiaaleja hyödyntäen kuin toisilta ammattilaisilta oppien.”
Korona-aika on vienyt BCI:n kurssit ja tapaamiset verkkoon. Poikkeuksellinen tilanne on myös vauhdittanut maailmalla yrityksiä hiomaan jatkuvuudenhallintaansa. BCI:n ajatusjohtaja Rachael Elliottin mukaan jatkuvuudenhallinta tekee liiketoiminnasta turvallisempaa ja korona-aika on osoittanut, että yhteistyö, suunnitelmallisuus ja toisilta oppiminen on tunnustettu tärkeiksi keinoiksi selvitä uudenlaisesta tilanteesta.
Business Continuity Institute (BCI)
• Vuonna 1994 perustettu yhdistys, kotipaikka on Lontoo.
• Verkostoon kuuluu noin 9 000 jatkuvuudenhallinnan asiantuntijaa ja se toimii yli 125 maassa.
• Verkostossa on henkilöjäseniä, yrityksiä ja organisaatioita.
• BCI:n verkkosivuilla käy vuosittain noin 300 000 vierailijaa.
• Uutiskirjeen tilaajia on noin 50 000.
• Seuraa Twitterissä @TheBCEye.