Taloushallintoala tarvitsee tukea tietoturvakulttuurin muutoksessa
Taloushallintoala tarvitsee tukea tietoturvallisuuskulttuurinsa kehittämiseen. Huoltovarmuuskeskuksen ja Taloushallintoliiton järjestämät koulutukset ovat nostaneet esiin johdon ja resurssien merkityksen tietoturvallisuuden parantamisessa.

Suomen Säätiötilipalvelu Oy:n toimitusjohtaja Terhi Leviäkangas osallistui kaikkiin Huoltovarmuuskeskuksen ja Taloushallintoliiton järjestämiin tietoturvakoulutuksiin. Erityisen ilahtunut hän oli taloushallintoalan johdolle kohdennetusta koulutuksesta.
”Koulutus oli erittäin hyvä. Taloushallintoala on toimialana hyvin pragmaattinen. Meillä on tapana miettiä asiat niin, että mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Tässä tietoturvakoulutuksessa puhuttiin sellaisella kielellä, että pysyi hyvin mukana ja asioita lähestyttiin käytännönläheisesti”, Leviäkangas kiittää.
Tehi Palletvuori Huoltovarmuuskeskuksesta kertoo, että toimialan johdolle haluttiin suunnitella oma koulutus, sillä johdolla on suuri rooli tietoturvan kokonaisuuden varmistamisessa.
”Yritysten johdon vastuulla on varmistaa, että työntekijöillä on oikeanlaiset työkalut käytössä. Johdolla on myös iso rooli tietoturvan ja varautumisen jalkauttamisessa yrityksen käytäntöihin”, Palletvuori sanoo.
Taloushallintoalan poolisihteeri Juuso Lehmuskoski Taloushallintoliitosta on samaa mieltä. Johdon sitoutuminen on ehdottoman tärkeää, jotta alan yrityksiin luodaan tietoturvan kulttuuria.
”Käytännön työssä tietoturva näyttäytyy usein arjen kitkana. Yrityksiin on luotava kulttuuri, jossa tämä kitka ymmärretään ja hyväksytään. Alallamme asiat nähdään usein oikeina ja väärinä tai mustina ja valkoisina. Syyttelyn sijaan oikeanlainen tietoturvan kulttuuri tukee virheiden tai mokien esiin tuomista ja ennen kaikkea virheistä oppimista ja asioiden korjaamista tilanteen edellyttämällä tavalla.”, Lehmuskoski toteaa.

Terhi Leviäkangas tunnistaa tämän kulttuurin muutoksen tarpeen.
”Meillä Suomessa on aina ollut hyvä luottamusyhteiskunta. Kirjanpitäjän ja asiakkaan välillä on vahva side, ja luottamusyhteiskunnan toimintaan perustuen olemme aikaisemmin pystyneet aina toimimaan nopeasti ja ketterästi. Asioita on tehty paljon sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Enää emme voi toimia niin.”
Terhi Leviäkankaan mukaan taloushallintoalan yritysten on jo pitänyt muuttaa toimintatapoja.
”Meidän on pitänyt tunnustaa globaalit tosiasiat ja alkaa toimia aiempaa varovaisemmin. Olemme menneet asioiden hoitamisessa pankkimaisempaan suuntaan, jossa joudumme varmistamaan tietoa useammalla eri tavalla. Se vie aikaa, mutta on välttämätön tietoturvan kannalta”, hän kertoo konkreettisena esimerkkinä.
Alan huoltovarmuuden merkityksen ymmärtäminen nostaa alan arvostusta
Terhi Leviäkangas toivoo, että Huoltovarmuuskeskuksen ja Taloushallintoliiton koulutukset saavat jatkoa.
”On upeaa, että meidän alamme merkitys huoltovarmuuden osana on ymmärretty. Näen, että se on myös arvostuksen osoitus alaamme kohtaan.”
Hänen mielestään ala tarvitsee sekä liiton että Huoltovarmuuskeskuksen apua kouluttamisen lisäksi juuri kulttuurinmuutoksessa.
”Taloushallinto-alan yrityksistä on suurin osa pieniä tai keskisuuria, eikä meillä ole aikaa, resursseja eikä osaamista tietoturvakulttuurin muutoksen tarvittavan tiedon ja päivitysten keräämiseen. Tämä on osoitus siitä, että halutaan pitää huolta siitä, että yhteiskunnan rakenteet pysyvät pystyssä ja olemme varautuneita erilaisiin tilanteisiin”, Terhi Leviäkangas summaa.
Taloushallintoalan tietoturvaosaamista kehittävä koulutuskokonaisuus toteutetaan vuosina 2023–2025 osana Huoltovarmuuskeskuksen Digitaalinen turvallisuus 2030 -ohjelmaa. Lue lisää Taloushallintoliiton sivuilla sekä toisessa artikkelissamme
Teksti: Terhi Paavola I Kuvat: Colourbox ja Terhi Leviäkangas