Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Taloushallintoalan ammattilaiset innostuivat tietoturvakoulutuksesta

Taloushallintoala on tärkeä osa yhteiskunnan huoltovarmuutta, ja sen tietoturva on ensiarvoisen tärkeää. Huoltovarmuuskeskus ja Taloushallintoliitto ovatkin yhteistyössä kehittäneet tietoturvakoulutusta taloushallintoalan ammattilaisille.

26.3.2025
digitaalinen-turvallisuus-2030finanssialatietoyhteiskunta

Taloushallintoliiton ja Huoltovarmuuskeskuksen ensimmäinen konkreettinen yhteishanke oli kehittää yhdessä sarja erilaisia tietoturvakoulutuksia taloushallintoalan ammattilaisille. Syyskuussa 2024 startanneissa koulutuksissa on ollut runsaasti osallistujia ja palaute on ollut kiittävää.

”Palaute on ollut häkellyttävän hyvää, joten koulutuksille on selvästi ollut tilausta”, summaa taloushallintoalan poolisihteeri Juuso Lehmuskoski Taloushallintoliitosta. Hän on ollut mukana koulutusten suunnittelu- ja kehitystyössä.

Koulutusten tavoitteena on lisätä tietoisuutta tietoturvan merkityksestä ja antaa käytännön työkaluja tietoturvauhkien torjumiseen. Koulutus koostuu sekä itsenäisesti opiskeltavasta verkkokokonaisuudesta että webinaareista.

Anna-Kaisa Packalén

Lahdessa toimivan henkilöstö- ja taloushallintoalan yritys Provincian toimitusjohtaja Anna-Kaisa Packalén osallistui koulutukseen ja piti sitä erittäin hyvänä. Hän lähti mukaan, koska nimenomaan taloushallintoalalle kohdennettu koulutus puhutteli häntä.

”Toki aihe on myös erittäin ajankohtainen ja koen, että toimitusjohtajana minun tulee olla kaiken viimeisimmän tiedon äärellä. Koulutus oli hyvä. Toisaalta huomasin, että olemme aika hyvin asioiden päällä omassa yrityksessämme eikä onneksi tullut paljon uusia asioita esille”, hän kertoo.

6 000 yrityksen toimiala

Huoltovarmuuskeskuksen johtava varautumisasiantuntija Tehi Palletvuori kertoo, että koulutuksen suunnittelussa heti alkuun todettiin, että taloushallintoalan sisällä on eri kohderyhmiä, jotka tarvitsevat erityyppistä koulutusta. Niinpä kolmelle eri kohderyhmälle – taloushallintoalan yritysten johdolle, työntekijöille ja IT-asiantuntijoille – suunniteltiin omat koulutuskokonaisuudet.

”On ollut hienoa nähdä, kuinka positiivisesti taloushallintoalalla niin koulutusten suunnittelu kuin niiden toteutus on otettu vastaan. Kun ideoimme ja kehitimme koulutusta yhdessä Taloushallintoliiton kanssa, saimme mukaan erinomaista toimialan substanssin ymmärrystä”, hän kertoo.

Maksuliikenteen ja palkkojen liikkuminen on ihan yhtä kriittistä kuin muut huoltovarmuuden alaiset osa-alueet.

Hankkeen taustalla on havainto siitä, että taloushallintoala on digitalisaation edelläkävijä ja käyttää paljon pilvipalveluita. Toimialalla on myös paljon pieniä toimijoita, joilla ei ole välttämättä resursseja panostaa tietoturvaan. Tietoturvakoulutusta tarvitaan ennen kaikkea siksi, että ala on koko yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeässä roolissa.

”Toimialalla on noin 6 000 yritystä, joista iso osa on melko pieniä yrityksiä. Taloushallinto on nykypäivänä tietotyötä, jota tehdään tietojärjestelmissä, joten tällaisen koulutuksen tarve on ilmeinen”, Juuso Lehmuskoski miettii.

Samaa mieltä on koulutukseen osallistunut Anna-Kaisa Packalén. Hän muistuttaakin, että käteinen raha ei ole edes poikkeusoloissa enää vaihtoehto, vaan tietojärjestelmien tulee toimia silloinkin.

”Varajärjestelmien ja -suunnitelmien on oltava kunnossa ja testattu. Maksuliikenteen ja palkkojen liikkuminen on ihan yhtä kriittistä kuin muut huoltovarmuuden alaiset osa-alueet. Emme saa esimerkiksi lääkintä- tai ruokatarvikkeita, ellei maksuliikenne toimi. Myöskään vaikkapa sairaanhoitajat tuskin kovin kauaa työskentelevät ilman palkkaa. Toki manuaalisia prosesseja on myös mallinnettu kriisitilanteiden varalta, mutta yhtä kaikki tämä liittyy taloushallinnon vastuualueelle. Eli tiivistettynä näen ehdottoman tärkeänä pitää taloushallinnon ikään kuin ”poikkitieteellisenä” osana koko huoltovarmuusketjua”, hän pohtii.

Seuraako jatkoa?

Sekä Taloushallintoliiton Juuso Lehmuskoski että Huoltovarmuuskeskuksen Tehi Palletvuori pitävät tärkeänä, että koulutusta jatketaan.

”Loimme verkkokokonaisuuden sellaiseksi, että sitä voidaan helposti päivittää. Näin koulutus pysyy tuoreena, vaikka tietoturvaympäristössä tapahtuu muutoksia. Mietimme tämän vuoden aikana, kuinka usein verkkokurssia on järkevä päivittää ja miten jatkamme koulutuksen kehittämistä”, Tehi Palletvuori kertoo.

Kouluttautumista ja oman osaamisen päivittämistä tarvitaan jatkuvasti.

Juuso Lehmuskosken mukaan alan tietoturvaosaamisen kehittämistä mietitään jatkossa taloushallintoalan poolissa.

”Se on varmaa, että työ ei tämän aiheen ympärillä lopu. Tämä on myös alan yritysten hyvä ymmärtää. Kouluttautumista ja oman osaamisen päivittämistä tarvitaan jatkuvasti. Onneksi alan ihmisiä ei tarvitse erikseen motivoida, sillä toimiala on kyllä hereillä”, hän kiittelee.  

Taloushallintoalan tietoturvaosaamista kehittävä koulutuskokonaisuus toteutetaan vuosina 2023–2025 osana Huoltovarmuuskeskuksen Digitaalinen turvallisuus 2030 -ohjelmaa.

Lue lisää koulutushankkeesta Taloushallintoliiton verkkosivuilla ja toisessa aihetta käsittelevässä artikkelissamme

Teksti: Terhi Paavola I Kuvat: Colourbox ja Anna-Kaisa Packalén

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Taloushallintoala tarvitsee tukea tietoturvakulttuurin muutoksessa

Taloushallintoala tarvitsee tukea tietoturvallisuuskulttuurinsa kehittämiseen. Huoltovarmuuskeskuksen ja Taloushallintoliiton järjestämät koulutukset ovat nostaneet esiin johdon ja resurssien merkityksen tietoturvallisuuden parantamisessa.
Hanna Kivelä istuu pallotuolissa

Resilienssin kannalta tärkeintä ovat perusasiat 

Liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen, tilannekuvan ymmärtäminen, yhteistyö ja erilaisten skenaarioiden harjoittelu ovat turbulentissa maailmantilanteessa entistäkin tärkeämpiä yritysjohdon ja asiantuntijoiden prioriteetteja.

Privaatit 5G-verkot käyttöön turvallisesti

5G tuo mukanaan monia hyötyjä ja mahdollisuuksia, mutta myös uusia huolenaiheita. Uusi ohje auttaa huoltovarmuuskriittisiä organisaatioita ottamaan käyttöön 5G-erillisverkkoja systemaattisesti ja turvallisesti.