Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Anu Laitila, Nixu: kontakteja ja uusia ideoita Tieto-harjoituksesta

ASIANTUNTIJALTA
15.12.2020
harjoitukset
Nixun Cybersecurity Awareness Business Manager Anu Laitila osallistuu Tieto-harjoitukseen ensimmäistä kertaa.

Eväitä pitempäänkin harjoitukseen

Harjoituksia työkseen suunnittelevalle Nixun Anu Laitilalle Tieto-harjoituksen intensiivivaihe tarjosi pitkästä aikaa mahdollisuuden katsoa asioita pelaajan näkökulmasta.

”Muistaa taas paremmin suunnitellessa, mitä siellä osallistujan päässä pyörii. Skenaario oli mainio ja monipuolinen ja sen kanssa kaksi ja puoli päivää menivät heittämällä. Eväät olisivat riittäneet jopa pitempäänkin harjoitukseen.

Lue lisää Anu Laitilan ja muiden yritysedustajien kokemuksista Tieto-harjoituksen intensiivijaksolla.

Kyberturvayhtiö Nixu on ollut jo pitkään mukana TIETO-harjoituksissa. Nixun harjoitus- ja koulutusliiketoiminnasta vastaava Anu Laitila on sen sijaan paikalla ensimmäistä kertaa: millaisilla tavoitteilla ja odotuksilla olet tulossa mukaan?

”Tulen hakemaan oppia monestakin näkökulmasta. Ensinnäkin harjoittelu on juuri sitä, mitä työssäni teen – me koulutamme ja harjoitutamme kyberasioissa asiakasyritystemme henkilökuntaa. Olen tulossa katsomaan, mitä uutta oppia voisin viedä asiakkaille. Toisaalta seuraan harjoitusta myös oman yrityksemme prosessien kannalta.”

Koskaan ei voi varautua liikaa. Tekniikka kehittyy ja uusia haasteita nousee esiin jatkuvasti.

”Palvelemme useita huoltovarmuuskriittisiä organisaatioita. Minulle on tärkeää verkostoitua ja tutustua samalla isojen organisaatioiden toimintamalleihin ja yhteistoimintaan niiden kanssa. Koskaan ei voi varautua liikaa. Tekniikka kehittyy ja uusia haasteita nousee esiin jatkuvasti.”

”Olen toiminut näissä tehtävissä vasta vuoden. Viranomaisyhteistyöhön ja kriisinhallintaan liittyvät asiat ovat minulle erityisen tärkeitä, siksi käyn kouluttamassa niitä myös vapaa-ajallani. Vaikka olen jo ennättänyt osallistua useisiin erilaisiin harjoituksiin, tämä on minulle ensimmäinen iso yhteistoimintaharjoitus, jossa on mukana myös monia eri viranomaisia.”

Mitä koet tähän mennessä saaneesi TIETO20-harjoituksesta?

”Uskon saavani paljon – ja olen jo saanutkin. En ole ollut aikaisemmin mukana, joten en ole tiennyt täysin mitä odottaa. Tähänastisissa tapaamisissa olen kuullut hyviä puheenvuoroja, joissa on toki ollut jotain tuttua mutta myös uuttakin.”

”Kaipaamani mahdollisuus henkilökohtaisiin kontakteihin on valitettavasti jäänyt pandemian takia vähiin. Onneksi harjoituksen ohjelmistoalusta on kuitenkin suonut mahdollisuuden aktiiviseen keskusteluun. Annan järjestäjille täydet pisteet siitä, että he ovat pystyneet siirtämään harjoituksen verkkoon näin nopeasti ja joustavasti.”

Anu Laitilan kuva, Nixu

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Vasemmalla Paavo Tertsunen harmaassa pikkutakissa, oikealla Joni Kinnunen sinisessä kauluspaidassa

Alueellinen harjoitustoiminta paljastaa haavoittuvuuksia ja parantaa huoltovarmuutta

Suomessa järjestetään vuosittain useita alueellisia varautumista ja valmiutta kehittäviä harjoituksia. Harjoitukset ovat oiva alusta testata sekä yritysten että alueellisten viranomaisten varautumisen tasoa ja kykyä vastata häiriötilanteisiin. Huoltovarmuuskeskuksen alueellisen varautumisen asiantuntija Joni Kinnunen ja energiahuollon varautumisasiantuntija Paavo Tertsunen pohtivat yhteisessä kirjoituksessaan alueellisen harjoitustoiminnan merkitystä.
Salaattipöydän värikästä tarjontaa, porkkanaraastetta, tomaattia ja tonnikalaa mustissa neliönmallisissa astioissa.

Sote-palveluiden asiakkaat tarvitsevat ateriansa myös häiriötilanteissa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaille ruokahuolto on osa hoitoa ja hoivaa. Näiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ruokahuolto myös kriisi- ja poikkeusoloissa on turvattu lainsäädännöllä. Koska toiminta on kriittistä, sen onnistumiseen erilaisissa olosuhteissa kiinnitetään paljon huomiota. Näin myös Päijät-Hämeessä, missä sote-palveluiden ruokahuollon eri tahot pitävät tiiviisti yhteyttä. Lisäksi poikkeusolojen toimintaa on myös harjoiteltu, viimeksi HÄME24-harjoituksessa.

Muuttuvien energiainfrastruktuurien turvaaminen on entistä monimutkaisempaa

Energia sekä siihen liittyvä tieto ovat yhä digitaalisempia ja hajautetumpia. Huoltovarmuuskeskuksen energiahuollon varautumisasiantuntija Paavo Tertsunen pohtii, miten rakennetaan energiahuoltovarmuutta uusissa järjestelmissä, joiden perusominaisuuksia ovat monimutkaisuus, epävarmuus ja digitaalisuus. Ratkaisuja etsitään esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksen osarahoittamassa KEMAR-projektissa, jossa mallinnetaan uutta energiajärjestelmää digitaaliseen ja virtuaaliseen muotoon sekä samalla kehitetään sen arvoketjuihin liittyvää kyberharjoitustoimintaa.