Siirry sisältöön
Huoltovarmuuskeskus

Hyvä yhteistyö on parasta huoltovarmuutta

Suomalainen teollisuus ja rakentaminen pysähtyisi ilman teknistä kauppaa. Siksi sitä tarvitaan entistä tiiviimmin mukaan varmistamaan Suomen huoltovarmuutta. Huoltovarmuutta ei kuitenkaan ratkaise yksittäisten tuotteiden tai komponenttien huolellinen varastointi, vaan toimittajaketjun avoin yhteistyö ja osapuolten vahva luottamus toisiinsa.

18.9.2024
huoltovarmuusteollisuusvarautuminen

Huoltovarmuudesta keskusteltaessa tekninen kauppa jää herkästi varjoon, vaikka sen merkitys suomalaiselle teollisuudelle on suuri. Pelkästään alan jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2023 oli lähes 12 miljardia euroa ja osuus Suomen BKT:stä noin 10 %. Teknisen kaupan asiakkaita Suomessa ovat kaikki teollisuuden alat, julkinen sektori, rakentaminen sekä vähittäiskauppa. Teknisen kaupan ala työllistää Suomessa noin 20 000 henkilöä.

“Kaikkialla, missä on teknologiaa, on myös teknistä kauppaa”, tiivistää Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen ja Bang & Bonsomer Groupin toimitusjohtaja Mikko Teittinen.

Lähes koko uransa teknisen kaupan parissa työskennellyt Teittinen tietää, että Suomi on teollisuuden tuotetarpeiden suhteen hyvin epäomavarainen.

Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen ja Bang & Bonsomer Groupin toimitusjohtaja Mikko Teittinen

“Jokaisella toimijalla on luonnollisesti oma suunnitelma toimitusvarmuuden varmistamiseksi. Lähes aina tämä perustuu hajautettuun kumppaniverkostoon ja varastointiin”, hän sanoo ja antaa esimerkin yrityksestä, jonka tarvitsemat noin 10 000 eri komponenttia toimittaa 300 kumppanin verkosto.

Usein varastointi on järjestetty niin, että teknisellä toimittajalla on pieni puskuri lyhytaikaisia poikkeustilanteita varten, ja asiakas varastoi oman toimintansa kannalta kriittisimpiä tarvikkeita.

“Mutta isomman kriisin iskiessä varastointi ei ole kestävä ratkaisu, sillä mikään taho ei pysty kannattavasti varastoimaan vaikkapa puolen vuoden komponenttitarpeita”, Teittinen huomauttaa.

Teknisellä kaupalla iso rooli huoltovarmuudessa

Huoltovarmuuskeskuksen vanhempi varautumisasiantuntija Katri Saukkonen haluaa teknisen kaupan tiiviimmin mukaan huoltovarmuuden suunnitteluun.

”Teknisen kaupan toimijat toimivat pääosin huoltovarmuuden kannalta kriittisillä sektoreilla kuten elintarviketeollisuus, vesihuolto, terveydenhuolto, energia ja teollisuus”, hän listaa.

Saukkonen pitää tärkeänä, että näkökulmaa laajennettaisiin yksittäisen toimijan oman jatkuvuuden hallinnasta laajempaan kokonaisuuteen ja huoltovarmuuden kannalta oleellisiin toimitusketjuihin. Huoltovarmuuskriittiset toimijat, kuten vaikkapa vesihuolto tai terveydenhuolto, voivat olla riippuvaisia teknisen kaupan toimittajasta, ja toimittaja puolestaan logistiikan toimijasta.

Huoltovarmuuskeskuksen vanhempi varautumisasiantuntija Katri Saukkonen

Yhteistyötä varsinkin Teknisen Kaupan Liiton kanssa on Saukkosen mukaan syytä tiivistää.

“Meille on tärkeää, että tunnistamme kaikki ne toimijat, jotka vaikuttavat huoltovarmuuskriittisten yritysten jatkuvuudenhallintaan”, hän sanoo.

“HVK:n tehtävä on liimata näitä eri toimijoita yhteen – tekemään yhteistyötä.”

Yhteistyötä voidaan kehittää esimerkiksi skenaariotyöskentelyn kautta.  HVK pyrkii vastaamaan erityisesti kolmeen keskeiseen skenaarioon, jotka ovat sotilaallinen uhka, laaja-alainen vaikuttaminen ja globaalin talouden vakavat häiriötilanteet.

“Skenaariotyöskentelyn kautta pystymme tunnistamaan aitoja tilanteita, joihin haetaan yhdessä ratkaisuja toimijoiden kohtaamiin ongelmiin. Ilman teknisen kaupan panosta skenaariotyö ontuu”, Saukkonen huomauttaa.

Fokus luottamuksen ja yhteistyön vahvistamiseen

Myös Teittisen mukaan yksittäisten komponenttien varmuusvarastojen sijaan pitäisi puhua toimitusketjujen toimintamalleista, joilla huoltovarmuutta ylläpidetään. Huoltovarmuutta voidaan nimittäin parantaa huomattavasti keinolla, joka ei oikeastaan lisää kustannuksia millään tavalla.

“Tämä keino on läpinäkyvään yhteistyöhön perustuvaa luottamuksen vahvistamista”, hän sanoo.

Yhteistyön perustan luovat sopimukset, mutta – kuten Teittinen mainitsee –  ne eivät vielä ole luottamusta vaan papereita.

“Paljon parempi on avoin ja luottamukseen perustuva yhteistyö. Siinä yhdessä analysoidaan ja arvioidaan asioiden merkitys huoltovarmuuden kannalta, ja yhdessä sovitaan, mihin pyritään, mikä on kunkin rooli ja miten riski hallitaan molempien kannalta. Ja mahdollisesti sovitaan kuluistakin, koska aina jonkun pääomia on ketjussa kiinni”, hän luonnehtii.

Kuten missä tahansa ihmissuhteessa, myös B2B-kumppanuussuhteissa luottamus syntyy ajan kanssa oikeita asioita tekemällä. Luottamusta voi rakentaa, mutta ei feikata – kumppanuuden pitää olla oikeasti hyvää, aivan kuten ihmissuhteissakin, Teittinen sanoittaa.

Mielestäni kaiken lähtökohta on avoimuus, missä molemmat osapuolet osoittavat tahtoa ja kykyä avata omia ajatuksiaan.

“Aitoa tahtoa on esimerkiksi se, että asiakas ehdottaa teknisen kaupan toimijalle, että hei istutaan alas ja mietitään, miten voisimme kehittää meidän toimintavarmuutta yhdessä. Siitä keskustelusta se sitten lähtee”, pohtii Teittinen.

Luottamukseen panostaminen maksaa itsensä takaisin

Luottamuksen rakentaminen on suomalaisuutta parhaimmillaan – sitä, että me suomalaiset pystymme keskenemme avoimeen ja hyvään keskusteluun. Miten teollisuustoimijan, erityisesti huoltovarmuuskriittisen toimijan, kannattaa lähteä edistämään yhteistyötä oman verkostonsa kanssa?

“Lähtisin itse tarkastelemaan luottamusta kokonaisuuden kautta. Katsoisin, ketkä ovat toimitusvarmuuden kannalta kaikkein kriittisimmät kumppanit, ja ryhtyisin ensin parantamaan yhteistyötä heidän kanssaan”, Teittinen vastaa.

Yhteistyöhön ja luottamukseen panostaminen on investointi, joka maksaa itsensä takaisin viimeistään poikkeustilanteissa.

Hän myöntää, että jos kumppaniverkostoon kuuluu satoja toimijoita, työ voi tuntua ajatuksena raskaalta.

“Näiden tahojen tapaaminen, heihin tutustuminen ja yhteiset keskustelut voivat viedä aluksi aikaa, mutta vaiva kannattaa”, hän vakuuttaa.

“Yhteistyöhön ja luottamukseen panostaminen on investointi, joka maksaa itsensä takaisin viimeistään poikkeustilanteissa.”

Teksti: Annukka Ollitervo
Kuvat: Colourbox, Teknisen kaupan liitto, Juha Nenonen

Jaa sivu:

FacebookTwitterLinkedInSähköposti

Syvenny myös näihin aiheisiin

Piirilevy ja prosessori

Kvanttilaskenta laittaa yritysten salausalgoritmit uusiksi

Hyvin pian kvanttilaskenta on niin kehittynyttä, että yritykset pystyvät hyödyntämään sen mahdollisuuksia liiketoiminnassaan.  Samalla myös uhat kasvavat: käytännössä nykyiset salausalgoritmit ovat helposti murrettavissa kvanttilaskennalla. Yritysten kannattaa ottaa kvanttiuhat vakavasti ja aloittaa valmistautuminen niihin heti.
Kasvinverso kasvaa kuivuneen ja halkeilleen maan raosta.

Ympäristön ja ilmaston muutokset yhdistettävä yhteiskunnallisiin, poliittisiin ja taloudellisiin muutoksiin

Ilmastonmuutos ja toimenpiteet sen hillitsemiseksi aiheuttavat geopoliittisia muutoksia. Vaikutukset voivat olla hyvin kompleksisia ja ketjuuntuneita, ja niihin on syytä varautua myös huoltovarmuuden näkökulmasta.  Näin sanovat Ilmastonmuutos ja Suomen huoltovarmuus -tutkimusprojektin tutkijat Emma Hakala ja Helmi Räisänen, jotka työskentelevät Ulkopoliittisessa instituutissa.
Kolme punaista muovista ja yksi metallinen postilaatikko rivissä. Taustalla pusikkoa.

Tiedonkulku harvaan asutuille alueille kaipaa uusia konsteja

Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK) käynnissä olevassa projektissa on huomattu, että lehtien jakeluun liittyvät haasteet koskevat myös esimerkiksi ruoan ja lääkkeiden jakelua. Projektin tuloksia voidaan mahdollisesti hyödyntää myös laajemmin jakeluhaasteiden ratkaisemiseen poikkeusoloissa.